Vaarallisinta on pysähtyneisyys

04.03.2019

”Vaarallisinta on pysähtyneisyys”

Haastattelussa Keilailuliiton puheenjohtaja Perttu Jussila

Kuka olet?

”Olen Perttu Jussila, 27-vuotias Suomen keilailuliiton puheenjohtaja. Minulla on maajoukkuekeilaajan tausta, ja olin mukana vielä vuoden 2016 EM-kisoissa. Opiskelen valtio-oppia, pyöritän keilahallia Tampereella ja olen politiikassa aktiivisesti mukana.”

Miten päädyit tehtävääsi?

”Oikeastaan tieni liiton puheenjohtajaksi lähti siitä, että liiton toiminta oltiin jo pitkään koettu pysähtyneeksi. Vuoden 2015 alussa lähdin vetämään liiton kolmiportaisen päätöksentekorakenteen muutosta kaksiportaiseen liittokokous- ja liittohallitustyyppiseen malliin. Saimme operatiivisen päätösvallan liittohallitukselle ylimääräisen liittokokouksen jälkeen perustetun hallintotyöryhmän esityksestä. Tästä meni kaksi vuotta, ja minut valittiin Keilailuliiton puheenjohtajaksi 25-vuotiaana. Vastaehdokkaita ei ollut. Myös luonteeni saattoi vaikuttaa siihen, että päädyin tehtävään: mieluummin teen itse, jos koen, että jotain on tehtävissä.”

Mitä haasteita tai ennakkoluuloja olet kohdannut nuorena puheenjohtajana?

”Pojittelua tulee vastaan edelleenkin, mutta vähenevässä määrin. Mielestäni suurin haaste on kuitenkin ollut organisaation jähmeys. Monet organisaatiot on rakennettu vuosikymmeniä sitten niin, ettei niissä tapahdu mitään kovin nopeasti. Nykyisin viestintä on kuitenkin todella nopeaa, ja tämä luo haasteita hitaasti muuttuviin organisaatioihin. Olemme kuitenkin saaneet liitossa myös todella paljon oikeita asioita tehtyä. Esimerkiksi ennen operatiivisen päätösvallan siirtämistä liittohallitukselle asioita saatiin vietyä eteenpäin vain kaksi kertaa vuodessa, mikä oli luonnollisesti suuri haaste.”

Miten toiminnasta voitaisiin mielestäsi tehdä vetovoimaisempaa nuorille?

”Mielestäni tärkeintä olisi luoda vaikutusmahdollisuuksia sellaisiin paikkoihin, missä nuoret ovat, eli esimerkiksi kysellä luottamustehtäviin sosiaalisen median kautta. Nykyisin kynnys ottaa yhteyttä lajiliiton johtoon on todella korkea. Toiseksi nuorten täytyy voida kokea lajiliiton toimintatavat enemmän omaksensa. Usein lajiliittojen toimintatavat ovat nimittäin vanhanaikaisia ja sellaisia, mihin nuoret eivät voi samaistua. Kolmanneksi kaivattaisiin mentaliteetin muutosta: lajiliittojen hallituspaikat nähdään valitettavan usein palkintona pitkästä järjestöurasta. Jos kahdeksan hengen hallituksessa on yksi alle 25-vuotias, jolla ei ole niin paljon elinkeinoelämän kokemusta, onko tämä lopulta niin vaarallista? Mielestäni paljon vaarallisempaa on hallituksen pysähtyneisyys.”


18.09.201981% seuroista ja lajiliitoista haluaa kehittää nuorten mahdollisuuksia päätöksentekoon
30.03.2019Suomen Liitokiekkoliitto - malliesimerkki nuorten vaikutusmahdollisuuksista?
01.03.2019VAU mukana osallistamassa nuoria
28.11.2018Uusi hallitus kokoontui
07.10.2018Lunkin uusi hallitus on valittu
04.03.2019Vaarallisinta on pysähtyneisyys
03.09.2018Lunk hakee uusia jäseniä!
27.08.2018Stay tuned! Lunk hakee uusia jäseniä!
04.03.2018Lunkin pilottihanke
04.03.2018Lunk mukana Ratsastusliiton nuorisotapaamisessa 8.4

Siirry arkistoon »