VAU mukana osallistamassa nuoria

01.03.2019

Haastattelussa Nina Peltonen VAU:sta

Lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry:stä kommentoi LUNK:lle näkemyksiään nuorten osallistamisesta VAU:ssa.

Vammaisurheilun ja liikunnan erityisyys

Selkeästi nuorten omaa varjohallitusta tai nuorisoryhmää ei VAU:lla ole, ja hallituksen jäsenten keski-ikä on Peltosen arvion mukaan noin 50-55 vuotta. Alle 30-vuotiaita ei hallituksesta löydy. ”Periaatteessa kaikki nuoriin liittyvä toiminta ohjaa VAU:n toimintaa, ja nuoria osallistetaan käytännön toteutukseen. Mutta sellaista toimintaa, että nuoria suoraan osallistettaisiin päätöksentekoon tai hallitukseen, ei löydy”, kommentoi Peltonen. Nuorten vaikutusmahdollisuudet nähdään VAU:ssa kuitenkin tärkeänä, mutta tekemistä on vielä paljon. ”Kai se on vähän niin kuin peiliin katsomisen paikka, kun sitä ei olla tehty”, Peltonen huokaa. Pienenä puolustuspuheena hän kehottaa kuitenkin miettimään esimerkiksi näkövammaisia, joiden keski-ikä on yli 70 vuotta. Hallituksessa VAU:lla on kuitenkin mukana keski-ikäisiä näkövammaisia. Peltosen mukaan tiettyjä erikoisuuksia täytyykin huomioida, kun puhutaan vammaisurheilusta: ”Vammaisliikunnan ja -urheilun erityispiirteenä on se, että meidän nuoremme ovat jo keski-ikäisiä. Toki kyllähän meillä on toiminnassa mukana myös lapsia. Se, ovatko kaikki heistä kykeneviä tekemään päätöksiä, onkin sitten toinen kysymys.”

Nuorten osallistaminen auttaa toiminnan suunnittelussa

Peltonen näkee nuorten osallistamisen päätöksentekoon positiivisena asiana: nuorten osallistamisesta saa selville, mitä nuoret todella haluavat. Näin nuorille voidaan suunnata sellaista toimintaa, jonka avulla heidät saadaan liikkeelle. Nuorten osallisuuden parantamiseen VAU:ssa hän ehdottaa tiedon lisäämistä, esimerkiksi foorumia, jonne nuoret kutsutaan ja kerrotaan, mitä asioita on tulossa. ”Nuorten osallistamista on, mutta se ei ole systemaattista. Sitten kun projekteja tulee, ne kyllä otetaan mielihyvin vastaan.”

Onnistumisia nuorten osallistamisessa VAU:ssa

Projekteja VAU:lla tosiaan riittää: monia ohjelmia sekä projekteja voidaan käyttää myös hyvinä esimerkkeinä siitä, miten nuorten ääni on saatu järjestön toiminnassa kuuluviin. Yksi VAU:n ohjelmista on valtakunnallinen Valtti-ohjelma, jonka avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai nuorelle liikuntaharrastus. ”Ohjelmassa halutaan lasten ääni kuuluviin, vaikka se tulee ohjelman kautta, niin se tulee mielestäni kuuluviin aika hyvin. Lapselta kysytään, mitä hän itse haluaisi harrastaa. Kun saadaan lisää tietoa, mitä lapsi haluaa harrastaa, voidaan tukea ja sparrata näiden lajien lajiliittojen toimintaa, jotta toiminta olisi yhdenvertaisempaa” sanoo Peltonen. Valtteina ja lasten harrastuskavereina toimivat -ketkäpä muutkaan kuin nuoret, jotka ovat Peltosen mukaan myös esimerkkejä lapsille: toinen nuori saa toisen liikkeelle.

VAU:n Nuori Toimija -konsepti taas on kahden vuoden välein oleva kahden viikonlopun koulutuspaketti. Koulutukseen haetaan 12-20 vuotiaita nuoria, jotka haluavat toimia liikunnassa esimerkiksi vapaaehtoisena apuohjaajana tai tuomarina. Koulutusviikonloppujen aikana nuoret saavat tietyt opit sekä kotitehtävän, jonka he suorittavat omassa seurassaan tai vammaisyhdistyksessä. Koulutuksessa on Peltosen mukaan myös sosiaalinen puoli: nuori löytää ystäviä ja uskoo itseensä. Peltosen mukaan osa koulutukseen osallistuneista on jäänyt toimintaan hyvinkin mukaan. ”Ei tarvitse itse olla urheilija, vaan toiminnassa voi jatkaa mukana esimerkiksi apuohjaajana.” Nuoria osallistetaan VAU:ssa myös kutsumalla heitä esittelemään lajiaan erilaisiin lajitietoisuuden lisäämisen esittelypäiviin.

ALPS-urheilutoiminta on Special Olympics järjestelmän kautta toteutettava systeemi, jossa valitaan nuoria esimerkkiurheilijoita viemään omaa lajiaan eteenpäin. Nyt VAU:lla on tavoitteena, että esimerkkiurheilija valittaisiin aina neljän vuoden välein SO:n talvi- ja kesäkisojen jälkeen uudestaan, jotta saataisiin kaikille lajeille edustus ja vaihtuvuutta toimintaan.

SO -puolella on käynnissä myös Youth Innovation Grant -projekti, johon Suomi sai kesällä 2000$ apurahan. Youth Grant-projekteissa keskeisessä asemassa on alle 25-vuotias "Youth leader". Hän ottaa vastuuta projektista, oppii johtajuutta, projektityöskentelyä, suunnittelua, toimii esimerkkinä ja on edistämässä inklusiivista tulevaisuutta. Suomessa projektissa Youth leaderina toimii Anni Lindeman, ja projektin avulla on perustettu Jyväskylään oma yleisurheilukerho erityistä tukea tarvitseville lapsille. ”Youth Innovation Grant-projektit ja apurahat ovat juuri sitä varten, että nuoria osallistettaisiin ympäri maailman mukaan SO:n toimintaan ja mentäisiin kohti parempaa, tasa-arvoista ja suvaitsevaa tulevaisuutta”, kertoo Lindeman.

Suomi haki ja sai apurahan myös Youth Innovation Summittiin eli SO:n maailmankisojen kanssa yhtäaikaa järjestettävään Youth Leader tapaamiseen, joka järjestetään Abu Dhabissa maaliskuussa 2019. Summitissa on mukana yksi alle 25-vuotias, jolla ei ole kehitysvammmaa ja yksi alle 25-vuotias, jolla on kehitysvamma sekä aikuinen mentori. Lindeman on mukana myös tässä kokoonpanossa. ”Meidän projektimme tarkoituksena on alustavasti ensi syksynä vähän kierrellä Suomea esimerkiksi kouluissa ja yliopistoissa ja esitellä Special Olympicsin toimintaa ja kertoa uusille nuorille mahdollisuuksia toimia "Youth leadereina" ja muutenkin mukana Special Olympicsin toiminnassa”, kommentoi Lindeman. Jyväskylän Valtti-ohjelman aloitustapaamisessa nuoret pääsivät kokeilemaan Valtti-lastensa kanssa eri aktiviteetteja

18.09.201981% seuroista ja lajiliitoista haluaa kehittää nuorten mahdollisuuksia päätöksentekoon
30.03.2019Suomen Liitokiekkoliitto - malliesimerkki nuorten vaikutusmahdollisuuksista?
01.03.2019VAU mukana osallistamassa nuoria
28.11.2018Uusi hallitus kokoontui
07.10.2018Lunkin uusi hallitus on valittu
04.03.2019Vaarallisinta on pysähtyneisyys
03.09.2018Lunk hakee uusia jäseniä!
27.08.2018Stay tuned! Lunk hakee uusia jäseniä!
04.03.2018Lunkin pilottihanke
04.03.2018Lunk mukana Ratsastusliiton nuorisotapaamisessa 8.4

Siirry arkistoon »